Menu +

Berichten zoeken

Wat is een luis en hoe kunnen hoofdluizen bestreden worden?

Een hoofdluis is een hele kleine parasiet. De manier hoe een luis overleefd is door bloed te zuigen en op warme plekken te leven. De ideale plek voor een luis is daarom tussen de haren van een mens op het hoofd. Echter is het wel zo dat mensen en de verschillende diersoorten hun eigen luizensoorten hebben. Een luis die leeft op het hoofd van een mens kan niet leven op het bloed van een dier en andersom geldt hetzelfde. Er is dus nooit reden om bang te zijn dat de luizen van je hond op jouw haar overgaan wanneer je met je hond aan het spelen bent.

Voor meer informatie over hoofdluis bestrijden en hoofdluis behandelen, zie hier.

Wat doet een luis?

Het bestrijden of behandelen van luizen is niet makkelijk
Vergrote afbeelding van een luis

Om te overleven zuigt het bloed uit je huid. Dit gebeurt gemiddeld 6 keer per dag en ook legt de luis gemiddeld 6 eitjes per dag. De eitjes plakken aan je haarschacht en komen al na een week uit. Indien je niet doorhebt dat je luizen hebt dan kan een luis zich zeer snel uitbreiden op je hoofd. Dat kan voor een vervelende jeuk zorgen wanneer al deze luizen overleven door het bloed uit jouw hoofd te zuigen.

Het tegengaan van luizen

Heb je veel jeuk op je hoofd en blijkt dat er luizen zijn gevonden op je hoofd na het te controleren? Dan is het belangrijk om hier snel wat aan te doen. Er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen. Ten eerste is het belangrijk om de luizen uit je haar te kammen met een netenkam of een luizenkam. Dit is de meest effectieve manier of ervan af te komen, maar geeft geen zekerheid dat je van de luizen af bent. Om er zeker van te zijn dat iedere luis uit je haar is verdwenen maak je gebruik van een shampoo tegen luizen.

Voor meer informatie over luizen bestrijden of luizen behandelen, zie hier.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat er geen luis meer over is die de kans heeft om zichzelf weer opnieuw voort te planten in je haar. Was daarom al je kleren goed uit en vergeet ook het beddengoed niet uit te wassen.

 

Informatie en gebruikstips

Hoewel er enkele tips zijn om luizen te voorkomen zijn ze in de meeste gevallen helaas niet altijd te voorkomen. Wanneer je toch luizen krijgt dan wil je dit natuurlijk niet overdragen aan iemand anders en er zo snel mogelijk voor zorgen dat je er geen last meer van hebt van jeuk op je hoofd. Toch zijn er een aantal tips voor het gebruik waar rekening mee gehouden dient te worden. Luizenshampoo bestaat namelijk uit chemische stoffen die mogelijk schade aan kunnen richten. Ze zijn zelf effectief als het gaat om luizen op roos te bestrijden.

Tips voor luizenshampoo

  • Bij het kopen van de luizenshampoo is het belangrijk om te kijken naar een shampoo die ook staat geregistreerd als een geneesmiddel.
  • Let er bij het kopen op dat het middel is geschikt voor jouw huid. Het zijn namelijk chemische stoffen en deze kunnen mogelijk zorgen voor reacties, zoals eczeem of huiduitslag. Bijvoorbeeld wat je ziet wanneer je priodem, (demeticon) gebruikt.
  • Degene die de shampoo in het haar smeert wordt aangeraden om daarvoor handschoenen te gebruiken.
  • Pas op dat de shampoo niet in de ogen komt bij de persoon. Probeer de ogen daarom goed af te schermen.
  • Maak geen gebruik van de shampoo wanneer er al wondjes of andere irritaties aanwezig zijn en gebruik het ook niet bij kinderen jonger dan 6 maanden. Bij kinderen wordt er over het algemeen altijd aangeraden om een arts raad te plegen.
  • Gebruik luizenshampoo niet al preventief middel en maak er alleen gebruik van wanneer er daadwerkelijk luizen zijn gevonden.
  • Voor het gebruik is het belangrijk om de bijsluiter goed door te nemen. Per shampoo kunnen er verschillende stoffen in zitten en kan het gebruik ervan verschillen.
  • Het is verstandig om de shampoo alleen in de wasbak te gebruiken in plaats van in bad of onder de douche. Op deze manier kunnen de haren efficiënter worden uitgewassen.
  • Gebruik luizenshampoo meerdere keren. Na de eerste keer wassen kunnen er altijd nog luizen aanwezig zijn op het hoofd.
  • Na het wassen met de shampoo is het belangrijk om een luizenkam oftewel een netenkam te gebruiken om neten te verwijderen. Op deze manier kunnen de verdoofde luizen worden verwijderd en voor je het weet ben je verlost van die vervelende beestjes. Daarmee doelen we natuurlijk ook op de neten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *