Menu +

Berichten zoeken

Wat maakt een kinderboek interessant?

Kinderboeken zijn populair door de manier waarop ze het geschreven zijn. Het belangrijkste is de doelgroep en het onderwerp. De boeken die kinderen het meest aanspreken, zijn boeken waarin de kinderen meegenomen worden in hun fantasie. Het begin moet sterk zijn. Vanaf het eerste moment moet duidelijk zijn over wie het gaat en waarover het verhaal gaat. Bepaalde moeilijke woorden moeten vaak worden herhaald, zodat de betekenis over komt bij het kind. Hierdoor blijft het kind het boek lezen en blijft het boek interessant.

verschillende personages uit kinderboeken

Het karakter van de verschillende personages uit kinderboeken komen goed naar voren op het moment dat het verhaal voorgelezen wordt. Vooral voor ouders en leraren is een tip om tijdens het voorlezen gebruik te maken van verschillende intonaties en stemmen om de verschillende karakters duidelijk te maken. Daarnaast wordt er in een goed kinderboek concreet taalgebruik toegepast. Waar je bij boeken voor volwassen lezers na moet denken over de woordkeus om de lezer aan het denken te zetten, is het bij kinderboeken belangrijk dat je hen verteld wat er gebeurd en wat daar het gevolg van is. De omschrijvingen die gegeven worden, moeten het kind direct aanspreken. Dat wil zeggen dat het één van de vijf zintuigen van het kind aan moet spreken, zodat het verhaal levendig wordt voor het kind. De gouden regel voor een goed kinderboek is: “Minder is meer”. Kinderen hebben een veel grotere en rijkere fantasie dan volwassenen, dus één enkele zin kan een kind al in een kleurrijke, nieuwe wereld brengen. Probeer daarom bij het schrijven van een kinderboek bijvoeglijke naamwoorden te vermijden. Nog interesse in andere kinderboeken? Bekijk ze hier:

 

luisterboekkind.nl
kinderboeken123.nl 
kinderboekenabc.nl
luisterboekenkind.nl
kinderboekentiener.nl
ikwilkinderboeken.nl 
kinderboekenadvies.nl
kinderboekenwebshop.nl
kinderboekenplaza.nl
kinderboekstore.nl

 

werkwoorden

Gebruik werkwoorden die direct duidelijk maken wat er gebeurd. Daarnaast moeten woorden regelmatig herhaald worden, zodat bijvoorbeeld de betekenis van een moeilijk woord op den duur duidelijk wordt uit de context van het verhaal. Ook is het belangrijk dat het verhaal zich in de huidige tijd afspeelt, tenzij je specifiek en met een goede reden voor een andere setting kiest, zoals bijvoorbeeld de middeleeuwen of de toekomst. Vooral de jongste kinderen leven in het nu en voelen een verbinding met herkenbare onderwerpen en ervaringen. Daarom is het aan te raden om een plot uit deze tijd te kiezen met personages die aansluiten bij de huidige tijd.

Geef een reactie