Ontdek hoe je de beste steelstofzuiger van 2022 kunt selecteren!

Wij vertellen je waar je op kunt letten bij de aanschaf van de beste steelstofzuiger van 2022

Een steelstofzuiger is een snoerloos, wendbaar apparaat. Hij is ideaal voor snelle klusjes tussendoor. Zo kun je hem gebruiken om de naalden onder de kerstboom te verwijderen. Ook is hij ideaal om de haren van je huisdier op te zuigen voordat je visite ontvangt. Meestal houden steelstofzuigers het niet lang genoeg vol om je hele woning in een keer te stofzuigen. Op de hoogste zuigstand is de accu gemiddeld binnen een kwartier leeg. De accu gaat in een langere zuigstand wel langer mee, maar dan zuigt de stofzuiger minder krachtig. Ook de prijzen van steelstofzuigers kunnen flink variëren. Lees deze koopgids om precies te weten waar je op kunt letten als je de beste steelstofzuiger wil kopen.

Verschillende soorten steelstofzuigers

Er zijn verschillende soorten steelstofzuigers waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld steelstofzuigers met een kruimeldief. Bij een steelstofzuiger zitten het stofreservoir, de accu en de motor aan de onderste helft van de steel. Het zwaartepunt van de stofzuiger ligt hierdoor laag. Je kunt er dus vooral de vloer prettig mee stofzuigen. Kies je echter voor een model met een kruimeldief, dan zit deze kruimeldief onderaan de steel. Je kunt hem in één greep van de stofzuiger halen. Hierna gebruik je de kruimelzuiger om kleinere oppervlaktes en vuil op een hoogte op te zuigen. Je kunt ook kiezen voor een 2-in-1 steelstofzuiger. Hierbij zitten het stofreservoir, de accu en motor aan de bovenkant van de steel, bij de handgreep. Doordat het zwaartepunt hoog ligt, kun je er gemakkelijk boven je hoofd mee zuigen. Met meegeleverde mondstukken, gebruik je dit type stofzuiger op verschillende manieren.

Je kunt ook voor een steelstofzuiger met een snoer kiezen. Deze modellen hebben vaak een stofzak of stofreservoir aan de steel. Ook zijn ze vaak wat zwaarder dan snoerloze stofzuigers. Het voordeel van dit model is dat het krachtiger zuigt dan de snoerloze modellen. Doordat steelstofzuigers met een snoer geen accu hebben, verbruiken ze minder energie. Het is echter moeilijk om dergelijke modellen te vinden in Nederland. Je kunt ook kiezen voor een vloerreiniger. Dit is een steelstofzuiger die kan zuigen én dweilen. Meestal heeft zo’n model de toevoeging ‘Aqua’ in de naam. De aqua stofzuigers komen in verschillende vormen voor.

De zuigkracht en accu

Zoals je reeds hebt gezien, zuigt een steelstofzuiger met een accu minder krachtig dan een model met een snoer. Met 1 acculading kun je meestal slechts voor een korte tijd krachtig zuigen. Daarom zijn velen van mening dat een steelstofzuiger geen volwaardige vervanger is van een traditionele stofzuiger. Ook hebben niet alle steelstofzuigers dezelfde zuigkracht en functies. Met sommige modellen kun je alleen stof en vuil opzuigen. Er zijn echter ook modellen die huisdierharen van tapijt kunnen opzuigen. Dergelijke modellen beschikken meestal over een ronddraaiende turboborstel.

Je gaat ook na wat het vermogen van de accu is. Het vermogen van een steelstofzuiger heeft namelijk niets met de motor te maken. Hoe hoger het vermogen van de accu is, hoe meer stroom het opladen van de accu kost. Houd er rekening mee dat het accuvermogen niets over de zuigkracht zegt.

De gebruiksduur en oplaadmethode

Hoe lang je met een steelstofzuiger kunt stofzuigen hangt af van de gebruikte stand. Bij sommige modellen kun je in de hoogste stand nog geen 10 minuten stofzuigen. Andere modellen gaan daarentegen ruim een half uur mee. Door voor een lagere stand te kiezen, kun je je steelstofzuiger wat langer gebruiken. Echter, je merkt dan wel meteen dat het apparaat minder krachtig zuigt. Als er in de productomschrijving een accuduur van 3 kwartier wordt genoemd, verwijst men meestal naar de laagste zuigstand.

De tijd die nodig is voor het opladen van steelstofzuigers loopt flink uiteen. Bij de snelste oplaadtijd is het apparaat in minder dan een uur weer volgeladen. De langzamere modellen hebben wel 5,5 uur nodig om het apparaat weer volledig op te laden. Veel steelstofzuigers zet of hang je in een laadstation. Er zijn echter ook modellen die je met een los snoertje oplaadt. Ga dus eerst na wat je voorkeuren zijn voordat je een steelstofzuiger aanschaft.

De prestatie en stofbakcapaciteit

Als je naar de prestatie van een koordloze stofzuiger kijkt, dan zie je dat de waarden in volt worden uitgedrukt. Een model met een hoger voltage verwijst naar een krachtigere stofzuiger. Dit komt doordat dergelijke modellen meer vuil kunnen opzuigen. Heb je tapijt in huis, dan is het belangrijk om te kiezen voor een krachtige stofzuiger. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld sterk genoeg om een roterende borstel te activeren. Dit is effectiever om je tapijt optimaal te reinigen.

Ook de capaciteit van de stofbak kan een belangrijke rol spelen. Meestal hebben steelstofzuigers een kleinere stofbakcapaciteit vergeleken met andere stofzuigers. Dit hoeft geen probleem te zijn, zo lang de capaciteit groot genoeg is om aan je schoonmaakbehoeften te voldoen. Sta er bij een steelstofzuiger wel klaar voor om de stofbak wat vaker te ledigen. Dit is vooral het geval wanneer je een groot huis hebt en veel moet schoonmaken.

Wat het apparaat kost

Nadat je hebt gekeken naar de verschillende functies en eigenschappen, ben je bijna klaar om de beste steelstofzuiger te kopen. Je kijkt nu alleen nog naar de prijs van het apparaat. De prijs kan behoorlijk uiteenlopen. Zo zijn er steelstofzuigers van rond de 100 euro. Er zijn echter ook modellen die dichtbij de 1000 euro kunnen kosten. Over het algemeen is het wel goed om een wat duurder model uit te kiezen. Dit komt doordat de goedkope modellen meestal een batterij hebben die na enkele maanden drastisch in bedrijfstijd afneemt. Het is ook handig om reviews van andere gebruikers te lezen voordat je een nieuwe steelstofzuiger koopt.

Veelgestelde vragen

Zijn alle steelstofzuigers draadloos?

De meeste steelstofzuigers in Europa zijn inderdaad draadloos. In landen zoals Engeland en Amerika zijn steelstofzuigers, ook wel staande stofzuigers genoemd, wel beschikbaar met een snoer.

Welk voordeel brengt een steelstofzuiger met zich mee?

Het grootste voordeel dat zo’n stofzuiger met zich meebrengt is de mobiliteit. Je kunt het apparaat gemakkelijk met je meenemen, omdat hij draadloos is. Daarnaast gebruik je hem om lastige plekken zoals het plafond en gordijnen snel te stofzuigen.

Kost een steelstofzuiger meer dan een gewone stofzuiger?

Hoewel sommige modellen werkelijk duurder zijn, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. De prijsrange is namelijk zeer breed. Hierdoor zijn er modellen van minder dan 200 euro, maar ook modellen van ruim 800 euro.

Waar let ik op bij het kopen van een steelstofzuiger?

Er zijn een aantal factoren waar je op kunt letten. Een groot deel van deze factoren hebben we benoemd in de koopgids. Je kunt echter ook letten op het gewicht, de accuduur, grootte van het stofreservoir en de oplaadtijd. Ga ook na of het apparaat geschikt is voor jouw vloeren.

Ook interessant:

Veilig shoppen bij webwinkels met een keurmerk. Let op onderstaande logo’s. waarborg

Wil je iets kopen via internet?

Laat jij je ook goed informeren voor je iets koopt! Op CheckWebwinkel.nl kun je webwinkels checken op hun betrouwbaarheid en ze met elkaar te vergelijken op belangrijke categorieën. Als je op de bedrijfsnaam klikt kom je op de bedrijfspagina. Hierop staat gedetailleerde informatie over de webwinkel. Je kunt zien of een webwinkel een goede dienstverlening heeft en op tijd levert, maar ook bekijken of bestellen gemakkelijk en betrouwbaar is. De reviews die je leest zijn geplaatst door consumenten. Ook jij kunt na je aankoop een review plaatsen.Uiteraard kun je ook gewoon rondkijken in de rubrieken om leuke ideeën op te doen voor een volgende aankoop.

Heb je iets gekocht via internet?

Een bos bloemen, een DVD of sieraden, ben je erg tevreden of misschien ontevreden over je aankoop adres? Laat bij ons je koopervaring achter! Andere internetconsumenten zijn benieuwd naar jouw ervaring. Net als jij zijn tal van mensen opzoek naar betrouwbare informatie over de webwinkel waar ze iets willen kopen. Door een review te plaatsen kun jij andere consumenten laten zien hoe betrouwbaar of onbetrouwbaar een webwinkel is en welke werkwijze ze hebben. Om reviews te plaatsen moet je wel ingeschreven zijn. Registeren duurt slecht 1 minuut en is gratis. Op deze manier kunnen we de betrouwbaarheid van de reviews vergroten.