Op zoek naar de beste printer van 2022? Lees hier waar je allemaal op kunt letten bij je aankoop!

Ontdek hier waar je allemaal op let bij de aanschaf van de beste printer van 2022!

Wil je graag een nieuwe printer kopen, maar weet je niet welke het best bij je past? Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Het is begrijpelijk dat je hulp nodig hebt bij het maken van een keuze. Er zijn immers veel functies om bij stil te staan. Behalve dat je kiest voor een zwart-wit- of kleurenprinter, kun je ook kiezen voor een alles-in-een-, laser-, inkjet- of A3-printer. Er zijn ook andere opties waar je naar kijkt. Bepaalde printers zijn bijvoorbeeld vooral gericht op het uitprinten van foto’s of labels. Doordat er veel factoren zijn waar je op kunt letten, kan het uitkiezen van de beste printer best moeilijk zijn. Daarom helpen wij je met je zoektocht. We hebben deze koopgids geschreven om je te laten zien waar je op let bij de aanschaf van een printer.

Wat ga je printen met jouw beste printer?

Eerst stel je jezelf de vraag wat je precies wil printen. Het is zo dat je met elke printer tekst kunt uitprinten. Op basis hiervan hangt je keuze af van je printgedrag. Als je alleen simpele tekstdocumenten wil uitprinten, dan voldoet een zwart-witprinter. Zo’n printer kost je minder dan een kleurenprinter. Ook gebruikt hij minder inkt. Als je echter verslagen, rapporten en facturen in kleur wil afdrukken, dan kies je voor een kleurenprinter. 

Wil je daarentegen foto’s uitprinten, dan ga je een stap verder dan een kleurenprinter. Over het algemeen heeft een fotoprinter meer dan vier cartridges. Soms gebruikt zo’n apparaat zelfs speciale fotozwarte, lichtcyaan en lichtmagenta inkt. Je print zo foto’s met heldere kleuren en een mooi contrast. Onthoud dat een printer die meer cartridges gebruikt een groter kleurbereik heeft.

Waar wil je de printer gebruiken?

Nu ga je na waar je je printer wil gebruiken. Ben je van plan alleen thuis te printen? Dan wil je waarschijnlijk geen enorm apparaat aanschaffen. Dit begrijpen de printerfabrikanten ook. Daarom zijn de meeste thuisprinters compact. Ze beschikken tevens over allerlei opties zoals scannen, kopiëren of het printen van foto’s. Kortom, dergelijke printers zijn vaak alles-in-één apparaten. Je kunt dus gemakkelijk kiezen voor de beste printer die op je bureau past, maar die ook aansluit bij je behoeften.

Heb je besloten dat je de printer op kantoor wil gebruiken? Geen probleem. Je kiest in dat geval voor een kantoorprinter. Dergelijke modellen zijn gericht op snelheid, efficiëntie en het laag houden van de afdrukkosten. Ook hebben zulke printers functies die je helpen om tijd te besparen. Je kunt bijvoorbeeld een stapel papier achter elkaar kopiëren met een kantoorprinter. Deze functie wordt ook wel ADF genoemd. Met een kantoorprinter kun je vaak ook automatisch documenten dubbelzijdig afdrukken (DADF).

Wil je een all-in-one apparaat of een apparaat dat alleen print?

Er zijn verschillende soorten printers. Dat heb je intussen ook al gezien. Daarom is het handig om jezelf de vraag te stellen of je liever een all-in-one apparaat wil hebben of een printer die alleen print. Met de all-in-one modellen kun je printen, kopiëren, scannen en soms zelfs faxen. Het voordeel van zo’n veelzijdig apparaat is dat je geen aparte scanner, los kopieerapparaat en fax nodig hebt. Ga je daarentegen alleen printen met het apparaat, dan heb je waarschijnlijk geen ingebouwde scanner en fax nodig. In zo’n geval is een single function printer de beste printer voor jou. Dergelijke printers houden zich alleen bezig met het uitprinten van documenten.

Een bedraad model of wifiprinter?

Je gaat verder na of je het liefst een wifiprinter of een bedraad model wil hebben. Printen via wifi is handig, omdat je alleen de printer en een router nodig hebt. Vervolgens kun je vanaf elke plek in huis afdrukken. Dit is superhandig, omdat je niet hoeft op te staan om het een en ander te printen. Er zijn echter ook personen die liever hun printer met een ethernetkabel aansluiten op hun router. Dergelijke personen kiezen het liefst voor een bedrade netwerkprinter. Een bekabelde verbinding is vaak wel stabieler en veiliger dan een wifiverbinding.

Een printer die voordelig print of een goedkope printer?

Als je veel print, dan kun je liever kiezen voor een zuinige printer die voordelig afdrukt. Dergelijke modellen kosten meestal wat meer, maar kosten je eigenlijk minder. Denk maar aan printers met inktreservoirs en laserprinters. Een goedkopere printer, zoals een inkjetprinter brengt vaak hoge printkosten met zich mee. Dit geldt ook voor een goedkope printer. Dergelijke printers zijn vooral geschikt voor personen die weinig printen. Zo kun je voor minder dan 60 euro een goede all-in-one inkjetprinter kopen. Zo’n printer gebruikt echter vaak dure cartridges. Als je slechts af en toe print, is dat geen probleem. Maar wel wanneer je regelmatig afdrukt.

Welk formaat heeft de beste printer?

Tot slot kijk je naar het formaat van de printer. Je kunt voor een knus huishouden of een klein kantoor met een beperkte ruimte liever voor een compacte printer kiezen. Dergelijke ruimtes wil je namelijk niet opvullen met een onnodig grote printer. Een compacte printer plaats je gemakkelijk op je bureau of in een kast. Daarentegen kan het dat je juist behoefte hebt aan een printer die grote formaten, zoals A3, afdrukt. Hiervoor gebruik je een A3-printer. Je kunt dus bijvoorbeeld abri’s en ontwerpen uitprinten met zo’n printer. Over het algemeen is een A3-printer groter dan een A4-printer. Je maakt dus voor de levering van het apparaat genoeg ruimte vrij op je bureau of in de ruimte.

Veelgestelde vragen

Welke printer is geschikt voor thuisgebruik?

Een inkjetprinter wordt aanbevolen voor thuisgebruik. Dergelijke printers zijn namelijk voordeliger in aanschaf en drukken foto’s en kleuren vaak beter af dan laserprinters.

Ik print weinig, welke printer is dan geschikt?

Print je zelden tot nooit foto’s en print je ook niet vaak met kleuren? Dan is een laserprinter geschikt. Over het algemeen zijn deze printers goedkoop in verbruik en je hoeft minder vaak een cartridge te vervangen.

Hoe kun je de printkosten berekenen?

De prijs per pagina bereken je als volgt: de prijs van de cartridge gedeeld door het aantal pagina’s. Een zwarte cartridge kan bijvoorbeeld 15,50 euro kosten en print ongeveer 550 pagina’s. Je berekent dan 15,50 gedeeld door 550, wat neerkomt op 0,0282 euro per pagina.

Wat is de gemiddelde levensduur van een laserprinter?

Een laserprinter voor privégebruik is meestal na vijf jaar aan vervanging toe. Houd er wel rekening mee dat de levensduur afhangt van verschillende factoren, zoals het aantal afdrukken en hoe je de printer gebruikt.

Wanneer laat je het beste je cartridges vullen?

Het is belangrijk om de cartridges nooit volledig leeg te printen. Dit kan namelijk ervoor zorgen dat de printkop inbrandt. Het is dus ideaal om niet te lang te wachten en je cartridges te vullen wanneer de “bijna leeg” melding verschijnt. Je kunt ook een cartridge vullen wanneer je merkt dat de afdrukkwaliteit aanzienlijk minder wordt.

Ook interessant:

Veilig shoppen bij webwinkels met een keurmerk. Let op onderstaande logo’s. waarborg

Wil je iets kopen via internet?

Laat jij je ook goed informeren voor je iets koopt! Op CheckWebwinkel.nl kun je webwinkels checken op hun betrouwbaarheid en ze met elkaar te vergelijken op belangrijke categorieën. Als je op de bedrijfsnaam klikt kom je op de bedrijfspagina. Hierop staat gedetailleerde informatie over de webwinkel. Je kunt zien of een webwinkel een goede dienstverlening heeft en op tijd levert, maar ook bekijken of bestellen gemakkelijk en betrouwbaar is. De reviews die je leest zijn geplaatst door consumenten. Ook jij kunt na je aankoop een review plaatsen.Uiteraard kun je ook gewoon rondkijken in de rubrieken om leuke ideeën op te doen voor een volgende aankoop.

Heb je iets gekocht via internet?

Een bos bloemen, een DVD of sieraden, ben je erg tevreden of misschien ontevreden over je aankoop adres? Laat bij ons je koopervaring achter! Andere internetconsumenten zijn benieuwd naar jouw ervaring. Net als jij zijn tal van mensen opzoek naar betrouwbare informatie over de webwinkel waar ze iets willen kopen. Door een review te plaatsen kun jij andere consumenten laten zien hoe betrouwbaar of onbetrouwbaar een webwinkel is en welke werkwijze ze hebben. Om reviews te plaatsen moet je wel ingeschreven zijn. Registeren duurt slecht 1 minuut en is gratis. Op deze manier kunnen we de betrouwbaarheid van de reviews vergroten.