Ben je op zoek naar de beste pc van 2022? Hier vertellen we je waar je op kunt letten voor een geweldige aankoop!

Ontdek waar je op kunt letten bij de aanschaf van de beste pc van 2022!

Ben je van plan om een nieuwe computer te kopen? Dan denk je eerst na over enkele zaken, zoals waar je het apparaat voor wil gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld toestellen voor occasioneel gebruik. Met dergelijke computers surf je op het internet of doe je administratief werk. Voor dergelijke gebruikstoepassingen is een instapmodel voldoende. Intensieve games, zware applicaties voor bijvoorbeeld grafische vormgeving, videobewerking of programmeertools eisen echter veel van de computer. Daarom kies je in dat geval voor een duurdere computer met snellere hardware. Ook de opslag verlies je niet uit het oog. Wil je bijvoorbeeld een grote muziekcollectie bewaren, dan heb je een grotere harde schijf nodig. Een voordeel van een desktop-pc is wel dat je hem achteraf kunt upgraden. Wij vertellen je waar je allemaal op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe computer.

Kies je voor een desktop, all-in-one pc, mini pc of een laptop?

Voordat je een nieuwe computer uitkiest, is het belangrijk te weten dat er verschillende soorten computers zijn. Meestal denkt men al snel aan een desktop als er over een pc gesproken wordt. Echter, desktops zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Zo kun je voor een mini pc kiezen. Deze plaats je gemakkelijk uit het zicht en gebruik je voor basale taken. Vaak is een mini pc ook gewoon een volwaardige computer, maar dan in een kleiner formaat. Het aantal aansluitingen op zo’n pc is vaak wel beperkt.

Er zijn echter ook stoere gaming desktops met bijvoorbeeld RGB-verlichting in verschillende kleuren. Daarmee game je op de hoogste instellingen. Je kunt daarentegen ook kiezen voor een all-in-one pc. Bij zulke modellen zitten de computer en het scherm bij elkaar verpakt, waardoor je geen additioneel scherm nodig hebt. Je hebt zo ook minder ruimte nodig. Daarnaast kun je ook kiezen voor een laptop. Hierbij wordt een scherm, toetsenbord en computer gecombineerd in een compacte behuizing. Laptops hebben meestal een formaat tussen de 10 en 17 inch. Je neemt een laptop gemakkelijk met je mee. Hierdoor is dit type computer ideaal voor personen die vaak reizen.

Het interne werkgeheugen (RAM) en de harde schijf

Nadat je hebt besloten welk type computer bij je past, denk je na over het benodigde geheugen. Het RAM- of werkgeheugen is immers een belangrijk onderdeel van je pc. Programma’s, applicaties en games draaien met dit geheugen. Kies je voor een pc met te weinig werkgeheugen, dan zal je operating systeem steeds data uitwisselen tussen de harde schijf en het werkgeheugen. Dit zorgt voor vertraging van de computer. Draait je computer op Windows 10, dan heb je al genoeg aan 4 GB-geheugen. Voor een soepelere werking is het echter handig om te kiezen voor 8, 12 of zelfs 16 GB RAM-geheugen. Als je zware games speelt of zware apps gebruikt, dan heb je wel minimaal 8 GB RAM-geheugen nodig.

Het interne werkgeheugen is niet hetzelfde als het geheugen van de harde schijf. Op de harde schijf bewaar je je media en andere bestanden. Je kiest dus het liefst voor een computer met genoeg ruimte. Anders moet je steeds bestanden verwijderen of kopiëren naar bijvoorbeeld een externe harde schijf. Harde schijven komen over het algemeen in capaciteiten van 500 GB, 1 TB of meer. Ze draaien bovendien op een bepaalde snelheid. Heb je een SSD of Solid State Disk in je computer, dan heb je een harde schijf zonder bewegende onderdelen. Deze schijf bestaat slechts uit computerchips. Een computer met een SSD heeft hierdoor een veel snellere werking. Ook is de schijf minder kwetsbaar dan een HDD (reguliere harde schijf). Houd er wel rekening mee dat een SSD relatief duur kan zijn en daarom in kleinere capaciteiten beschikbaar is. Bij betere pc’s wordt een SSD met een harde schijf gecombineerd.

De videokaart

Vervolgens ga je na welke videokaart je nodig hebt. Zo’n videokaart zorgt ervoor dat 3D-graphics soepel worden getoond. Heb je een betere grafische kaart in je computer, dan kun je games in een hogere resolutie spelen. Je kunt daarbij zelfs meer grafische effecten inschakelen. Bij goedkopere pc’s komt het vaak voor dat de grafische kaart is ingebakken op dezelfde chip als de processor. Dergelijke pc’s zijn niet prestatiegericht. Je hebt dus een aparte grafische kaart nodig. Bij zware gaming computers komt het daarentegen juist voor dat er soms twee videokaarten zijn ingebouwd. Zo geniet je van de allerbeste gaming prestaties.

De benodigde software en accessoires

Tot slot ga je na welke software en accessoires nodig zijn. Het is namelijk zo dat veel computers zonder software geleverd worden. Je moet deze software dus los aanschaffen. Met bijvoorbeeld Microsoft Office, Adobe Photoshop CC of Adobe Premium Pro maak je je computer compleet. De laatstgenoemde software gebruik je om video’s te bewerken. Photoshop ken je vast wel. Deze software gebruik je om foto’s te bewerken. Ook Microsoft Office is bekend. Je gebruikt deze software om documenten te maken in programma’s zoals Word, Excel, PowerPoint, enzovoorts. Andere handige software is een antivirussoftware. Hiermee bescherm je je computer tegen malware en virussen. Je zorgt er ook voor dat je computer optimaal blijft presteren.

Kijken we daarentegen naar accessoires voor je computer, dan kun je aan verschillende zaken denken. Je kunt immers je laptop, desktop of andere computer naar eigen smaak aanpassen. Zo koppel je er bijvoorbeeld een ander toetsenbord, een losse headset of een extra setje speakers aan. Als je behoefte hebt aan extra opslagruimte, dan breid je je computer uit met een interne of externe harde schijf. Hiermee kun je extra bestanden bewaren. Overigens is het voordeel van een laptop dat je vrijwel geen extra accessoires nodig hebt. Het toetsenbord, de muis en speakers zijn namelijk ingebouwd.

Veelgestelde vragen

Wordt Microsoft Office standaard meegeleverd bij aankoop van een pc of laptop?

Nee, dergelijke software wordt niet standaard meegeleverd. Het gaat namelijk om losse licenties die aangekocht moeten worden.

Werkt Windows 11 op elk computersysteem?

Windows 11 zou op elk systeem moeten werken. Er is echter nog veel onduidelijk over de veiligheid, updates en kinderziektes van deze versie van Windows.

Welke interfaces zijn het belangrijkst op een pc of laptop?

De belangrijkste interface om randapparatuur zoals een printer aan te sluiten is de USB-poort. Er zijn verschillende USB-versies. Het verschil ligt hierbij bij de overdrachtssnelheid. Monitoren worden daarentegen voornamelijk aangesloten via HDMI.

Welke accessoires zijn nodig voor een computer?

Je kunt sowieso alvast een toetsenbord en muis kopen. Daarnaast is het ook handig om een externe harde schijf of op z’n minst een USB-stick aan te schaffen. Zo kun je namelijk een gegevensback-up maken. Indien gewenst koop je ook een USB-hub om op je bureau te plaatsen. Je hebt dan altijd USB-poorten binnen handbereik.

Hoeveel werkgeheugen is nodig?

Voor basisgebruik waarbij je voornamelijk internet, e-mailt en documenten bewerkt, heb je genoeg aan 4 GB-werkgeheugen. Als je je computer intensiever gebruikt, dan kies je liever voor 8 GB-werkgeheugen. Personen die video’s en foto’s bewerken, kiezen zelfs voor 16 GB of meer werkgeheugen.

Ook interessant:

Veilig shoppen bij webwinkels met een keurmerk. Let op onderstaande logo’s. waarborg

Wil je iets kopen via internet?

Laat jij je ook goed informeren voor je iets koopt! Op CheckWebwinkel.nl kun je webwinkels checken op hun betrouwbaarheid en ze met elkaar te vergelijken op belangrijke categorieën. Als je op de bedrijfsnaam klikt kom je op de bedrijfspagina. Hierop staat gedetailleerde informatie over de webwinkel. Je kunt zien of een webwinkel een goede dienstverlening heeft en op tijd levert, maar ook bekijken of bestellen gemakkelijk en betrouwbaar is. De reviews die je leest zijn geplaatst door consumenten. Ook jij kunt na je aankoop een review plaatsen.Uiteraard kun je ook gewoon rondkijken in de rubrieken om leuke ideeën op te doen voor een volgende aankoop.

Heb je iets gekocht via internet?

Een bos bloemen, een DVD of sieraden, ben je erg tevreden of misschien ontevreden over je aankoop adres? Laat bij ons je koopervaring achter! Andere internetconsumenten zijn benieuwd naar jouw ervaring. Net als jij zijn tal van mensen opzoek naar betrouwbare informatie over de webwinkel waar ze iets willen kopen. Door een review te plaatsen kun jij andere consumenten laten zien hoe betrouwbaar of onbetrouwbaar een webwinkel is en welke werkwijze ze hebben. Om reviews te plaatsen moet je wel ingeschreven zijn. Registeren duurt slecht 1 minuut en is gratis. Op deze manier kunnen we de betrouwbaarheid van de reviews vergroten.